[O2 Tour] Tempomat - czy wraca do prędkości po przyhamowaniu
Przeczytałem wiele info o tempomacie. Mam sprzeczne opinie. Chciałbym się dowiedzieć czy po przyhamowaniu bez sprzęgła, powróci do ustalonej prędkości. Jeśli nie to, czy ponowna aktywacja jest trudna.
Opinia obiegowa jest taka, że można używać na autostradzie tylko. Jeśli przy używaniu gazu i hamulca samochód powracałby do ustalonej prędkości , to nie zgodziłbym się z opinią, że tylko na autostradę.
Podsumowując, czy warto doposażyć auto O2 Tour w ten bajerek?
misiul, wraca do prędkości zapamiętanej , tylko trzeba ją "przywołać/aktywować" przyciskiem z boku manetki naciskając go od góry.
Zamieszczone przez misiul
Opinia obiegowa jest taka, że można używać na autostradzie tylko. Jeśli przy używaniu gazu i hamulca samochód powracałby do ustalonej prędkości , to nie zgodziłbym się z opinią, że tylko na autostradę.
To wszystko zależy jak szybko się Ci znudzi ciągłe go włączanie.
Nie wiem jak dziala tempomat w OII. Czy warto, jesli jezdzisz duzo po autostradach, czy innych w miare pustych drogach gdzie mozna przez dluzszy czas utrzymac ta sama predkosc to tak. Chociaz i tak wymaga przyzwyczajenia i nie kazdemu lezy.
Nie wiem jak dziala tempomat w OII. Czy warto, jesli jezdzisz duzo po autostradach, czy innych w miare pustych drogach gdzie mozna przez dluzszy czas utrzymac ta sama predkosc to tak. Chociaz i tak wymaga przyzwyczajenia i nie kazdemu lezy.
No pytanie czy to cudo może wpłynąć realnie na zmniejszenie zużycia LPG/PB. Teoretycznie tak, nie wiem jak w praktyce, tj. jedziesz trasę z tempo i trasę bez, czy jest różnica w spalaniu?
nie nie wraca - trzeba nacisnąć RES+ wtedy zaczyna prszyspieszać do prędkości zadanej
Inaczej z pedałem gazu - jak przyspieszysz a później puścisz pedał gazu to tempomat wraca do prędkości ustawionej.
ja tam jestem z tego urządzonka bardzo zadowolony. Ostatnio sobie ustawiłem na 110 na trasie Grójec Radom i całość przeleciałem bez zmiany prędkości. Doskonale sobie noga odpoczywa wtedy
No pytanie czy to cudo może wpłynąć realnie na zmniejszenie zużycia LPG/PB. Teoretycznie tak, nie wiem jak w praktyce, tj. jedziesz trasę z tempo i trasę bez, czy jest różnica w spalaniu?
U mnie jazda na tempo to jakies od 0,5 do 1l wiecej na 100km
dokładnie, na tempomacie zawsze będzie większe spalanie, chyba że umiemy się nim posługiwać, ja często hamuje tempomatem, ale przyśpieszam już nogą, bo jak się przyśpiesza na manetce to tak jak gdyby wcisnąć gaz do dechy, ewentualnie można pojedynczo "klikać"
Chodzi o to żeby unikać jazdy pod górkę ze stałą prędkością i przewidywać to co się dzieje na drodze
Jeśli chodzi o powrót po hamowaniu to u mnie(tylko dwie opcje na manetce) na nowo trzeba uzyskać prędkość i zapamiętać(pedałem albo trzymając +).
Nie ma tak że przyhamuje, klikam raz i przyśpiesza sam do jakiejś tam prędkości, ale czasami sam przyspiesza jak raz nacisnę krótko :|
Nie wiem jak jest z funkcją canel czy jak to tam jest napisane
dokładnie, na tempomacie zawsze będzie większe spalanie, chyba że umiemy się nim posługiwać, ja często hamuje tempomatem, ale przyśpieszam już nogą, bo jak się przyśpiesza na manetce to tak jak gdyby wcisnąć gaz do dechy, ewentualnie można pojedynczo "klikać"
Chodzi o to żeby unikać jazdy pod górkę ze stałą prędkością i przewidywać to co się dzieje na drodze
Jeśli chodzi o powrót po hamowaniu to u mnie(tylko dwie opcje na manetce) na nowo trzeba uzyskać prędkość i zapamiętać(pedałem albo trzymając +).
Nie ma tak że przyhamuje, klikam raz i przyśpiesza sam do jakiejś tam prędkości, ale czasami sam przyspiesza jak raz nacisnę krótko :|
Z tego co piszecie, to faktycznie jego zadaniem jest utrzymaniem stałej prędkości, i nie ma to nic wspólnego z ecodrivingiem. Który polega właśnie na przewidywaniu przez kierowcę co się wydarzy, hamowaniu silnikiem (spalanie 0,00).
Z tego co piszecie, to faktycznie jego zadaniem jest utrzymaniem stałej prędkości, i nie ma to nic wspólnego z ecodrivingiem. Który polega właśnie na przewidywaniu przez kierowcę co się wydarzy, hamowaniu silnikiem (spalanie 0,00).
ale jak kierowca nie uprawia nie tyle ecodrajwingu a po prostu tak jak ja niespecjalnie zwraca uwagę na ekonomikę jazdy, to na tempomacie ma mniejsze spalanie.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
przeczyściłem
się tak zastanawiam że może nie jakoś nigdy na to nie zwróciłem uwagi
bo jak już manetka przyśpieszam to trzymam +
powiem inaczej, nigdy nie próbowałem skorzystać z tej funkcji :P
ale dobrze wiedzieć że ma działać
zobaczymy
szkoda, nie korzystałem umyślnie, czyli wiem co ma być i robię, natomiast zdarzyło mi się nacisnąć a tu nic
a było też kilka razy że sam przyśpieszał, ale nie sprawdzałem do jakiej prędkości itp, tylko po chwili naciskałem "-" i gotowe
tak więc idę myć i sprzątać bo sama sól na samochodzie póki na plusie jest, a później jazda testowa może :diabelski_usmiech
nie pamiętam jak jest w O2, ale w Superbie jest "cancel" na tym przełączniku od góry (kółko on/cance/off). W fabii (F2 '07), pomimo, że nie ma napisu cancel, to funkcja ta działa. Podejrzewam, że w starszych egzemplarzach O2 "cancel" też nie jest napisane, a mimo to funkcja jest i działa. "Cancel" wyłącza tempomat, ale prędkość jest zapamiętana - tak samo jak podczas naciśnięcia pedału hamulca
Komentarz